December 4-én névnapokat ünnepeltünk,
majd
Pozsi bevezetett bennünket a fermentálás rejtelmeibe.
Ime Pozsi levele, melyben megosztott velünk néhány receptet:

December 18-án karácsonyi ünnepséget tartottunk ezt követően átsétáltunk Plébániatemplomba, ahol meghallgattuk a balatonfüredi felnőttkórusok adventi hangversenyét:
https://furedtv.hu/video/a-balatonfredi-felnttkrusok-nnepi-hangversenye
majd
Pozsi bevezetett bennünket a fermentálás rejtelmeibe.
Ime Pozsi levele, melyben megosztott velünk néhány receptet:
Jövő héten, szerdán, összejövünk, egy ünnepek előtti szeretetteljes óév búcsúztatóra.
A Fermentálásról tartott beszámolóm visszajelzések alapján, pozitív volt.
Ha éreztek magatokban kísérletező kedvet, javaslom, hozzatok bolti itóka helyett, saját magatok által készített
ivólevet.Körbekóstoljuk egymásét... 




Mellékelek két fényképet, a kezdeti, meg a közbeni állapotról, a végterméket pedig, élőben láthattátok, kortyolhattátok. 
A nagy befőttes üvegbe 1/3 részig szeltem fincsi alapanyagot:
Cékla, alma, narancs, citrom, gyömbér, mazsola, fahéj, szegfűszeg
Egy liter -felforralt, lehűtött- vizhez egy evőkanál cukor a javasolt.
A gyümölcsök aránya gondolom formán, ami bent lapult a hűtőben.
Felöntöttem a felforralt, lehűtött vízzel a finomakat.5 napig, állandó hőmérsékleten jól lezárt tetővel,
dolgozott az üvegben az erjedés, táncoltak a lében szorgosan a gyümölcsök, fűszerek.
Utána leszűrtem, majd csavaros üveg üvegbe tettem, és még egy-két napig ott pihengetett.
Ha tovább van a hűtőben, akkor akár enyhén alkoholos, cider lesz belőle.
Az alapanyagot amúgy kétszer "indítottam" el... volt még szufla a leszűrt gyümölcsökben, igaz egy incurit halványabb lett már...
A levek összeállításánál csak a fantázia szab határt. 
Fincsi nagyon szilvával, narancsal, -és persze fahéj szegfűszeg fűszerezéssel a mennyei itóka.
De csak alma, és mazsola, meg gyömbér is is jó.
Az aszalt gyümölcsök a magas cukortartalmuk -mazsola, datolya, szilva,füge- miatt gyorsítják az erjedést, és egyedi zamatot adnak.
A hasznos baktériumok eledele lesz a cukor, így a csípőnkön abszolút nem fog meglátszani ........
Most van a sütőtök szezon, rendkívül hasznos táplálék, nos, a belét, ami mag, meg puha szerkezetű belezet, szintén jó fermentálni.
Lehet sósan, és lehet édesen is. Ha sósan, -ami tejsavas erjesztés- akkor az üvegbe beletett tökbelet 2%-os sóoldattal kell felönteni. (felforralt, lehűtött viz, literenként 2 evőkanál só)
Persze, szívesen társul a tökbél akár almával narancsal, fűszerekkel.... Így aztán tényleg egyedi ízvilágot kapunk.
Sok puszi, és ölelés
Pozsi
December 18-án karácsonyi ünnepséget tartottunk ezt követően átsétáltunk Plébániatemplomba, ahol meghallgattuk a balatonfüredi felnőttkórusok adventi hangversenyét:
https://furedtv.hu/video/a-balatonfredi-felnttkrusok-nnepi-hangversenye
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése