2020. január 6., hétfő

2019. december


December 4-én névnapokat ünnepeltünk, 
majd 
Pozsi bevezetett bennünket a fermentálás rejtelmeibe.

Ime Pozsi levele, melyben megosztott velünk néhány receptet:

😀

Jövő héten, szerdán, összejövünk, egy ünnepek előtti szeretetteljes óév búcsúztatóra.😍
A Fermentálásról tartott beszámolóm visszajelzések alapján, pozitív volt. 
Ha éreztek magatokban kísérletező kedvet, javaslom, hozzatok bolti itóka helyett, saját magatok által készített 
ivólevet.Körbekóstoljuk egymásét... 😀😍🍴😇😁
Mellékelek két fényképet, a kezdeti, meg a közbeni állapotról, a végterméket pedig, élőben láthattátok, kortyolhattátok. 🐬

A nagy befőttes üvegbe 1/3 részig szeltem fincsi alapanyagot:
Cékla, alma, narancs, citrom, gyömbér, mazsola, fahéj, szegfűszeg
Egy liter  -felforralt, lehűtött- vizhez egy evőkanál cukor a javasolt.
A gyümölcsök aránya gondolom formán, ami bent lapult a hűtőben. 😍 
Felöntöttem a felforralt, lehűtött vízzel a finomakat.5 napig, állandó hőmérsékleten jól lezárt tetővel,
dolgozott az üvegben az erjedés, táncoltak a lében szorgosan a gyümölcsök, fűszerek. 
Utána leszűrtem, majd csavaros üveg üvegbe tettem, és még egy-két napig ott pihengetett. 
Ha tovább van a hűtőben, akkor akár enyhén alkoholos, cider lesz belőle.
Az alapanyagot amúgy kétszer "indítottam" el... volt még szufla a leszűrt gyümölcsökben, igaz egy incurit halványabb lett már... 

A levek összeállításánál csak a fantázia szab határt. 😍
Fincsi nagyon szilvával, narancsal,   -és persze fahéj szegfűszeg fűszerezéssel a mennyei itóka.
De csak alma, és mazsola, meg gyömbér is is jó.

Az aszalt gyümölcsök a magas cukortartalmuk   -mazsola, datolya, szilva,füge- miatt gyorsítják az erjedést, és egyedi zamatot adnak.

A hasznos baktériumok eledele lesz a cukor, így a csípőnkön abszolút nem fog meglátszani ........😀

Most van a sütőtök szezon, rendkívül hasznos táplálék, nos, a belét, ami mag, meg puha szerkezetű belezet, szintén jó fermentálni.
Lehet sósan, és lehet édesen is. Ha sósan, -ami tejsavas erjesztés- akkor az üvegbe beletett tökbelet 2%-os sóoldattal kell felönteni. (felforralt, lehűtött viz, literenként 2 evőkanál só)
Persze, szívesen társul a tökbél akár almával narancsal, fűszerekkel.... Így aztán tényleg egyedi ízvilágot kapunk. 

Sok puszi, és ölelés  


Pozsi 




December 18-án karácsonyi ünnepséget tartottunk  ezt követően átsétáltunk  Plébániatemplomba, ahol meghallgattuk a balatonfüredi felnőttkórusok adventi hangversenyét:

https://furedtv.hu/video/a-balatonfredi-felnttkrusok-nnepi-hangversenye



BOLDOG KARÁCSONYT!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése